Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Οι Γερμανοί έχουν αποθηκεύσει 12,9 δισ. μάρκα από νοσταλγία για το παλιό νόμισμα

Οι Γερμανοί έχουν αποθηκεύσει νομίσματα και κέρματα του προηγούμενου νομίσματός τους αξίας 12,9 δισ. μάρκων! Ο λόγος που έχουν κάνει μία τόσο μεγάλη αποθήκευση νομισμάτων, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα πληρωμών, είναι η νοσταλγία τους για τα μάρκα, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), έως το τέλος του Νοεμβρίου δεν είχαν αποσυρθεί -παρά το ότι το ευρώ είναι το μόνο νόμιμο μέσο πληρωμής εδώ και 13 χρόνια - περίπου 169 εκατομμύρια χαρτονομισμάτων μάρκου και 24 δισ. κέρματα μάρκου.

Η συνολική τους αξία ανέρχεται σε 12,9 δισ. μάρκα ή 6,6 δισ. ευρώ (με βάση την ισοτιμία μετατροπής των μάρκων σε ευρώ). Σε κάθε έναν από τα 81 εκατομμύρια Γερμανών αντιστοιχεί λογιστικά, επομένως, ένα ποσό 160 μάρκων.

Σύμφωνα με έρευνα της εταορείας Emnid, οι περισσότεροι Γερμανοί διακρατούν τα μάρκα από συναισθηματικούς λόγους. Το 74% των ερωτηθέντων κρατούν τα παλιά νομίσματα για ανάμνηση, το 24% ως επένδυση και το 22% έχει απλά ξεχάσει να ανταλλάξει τα μάρκα με ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου