Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ερευνα: Τα μωρά που γεννιούνται Σαββατοκύριακα εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι τοκετοί που γίνονται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές τόσο για τις μητέρες, όσο και τα μωρά τους, ενώ τα τελευταία αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο τα σαββατοκύριακα, σε σχέση με όσους κάνουν εισαγωγή της καθημερινές. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μαιευτήρια - τουλάχιστον στα βρετανικά.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Γουίλιαμ Πάλμερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια τοκετούς, που πραγματοποιήθηκαν σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας στη διάρκεια δύο ετών.

Οι περισσότερες γεννήσεις γίνονται τις Πέμπτες και οι λιγότερες τις Κυριακές. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι κίνδυνοι για την μητέρα και το παιδί ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα της εβδομάδας.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μωρών -είτε κατά τη γέννα, είτε μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση- καταγράφεται τα σαββατοκύριακα (7,3 ανά 1.000), ενώ το μικρότερο τις Τρίτες. Τις καθημερινές το μέσο ποσοστό θανάτων είναι 6,5 ανά 1.000.

Επίσης, οι έγκυες που κάνουν εισαγωγή μέσα στο σαββατοκύριακο, εμφανίζουν ελαφρώς περισσότερες επιπλοκές λόγω λοιμώξεων (8,7 ανά 1.000), σε σχέση με όσες εισάγονται τις καθημερινές (8,2 ανά 1.000).

Ακόμη, ο τραυματισμός του μωρού κατά τον τοκετό είναι κάπως συχνότερος, όταν η γέννα γίνεται τα σαββατοκύριακα (15,3 ανά 1.000), από ό,τι τις καθημερινές (14,5 ανά 1.000). Οι λιγότεροι τραυματισμοί γίνονται τις Τετάρτες.

Οι ερευνητές δήλωσαν άγνοια για το τι προκαλεί αυτές τις διαφορές μέσα στην εβδομάδα και διευκρίνισαν ότι δεν φαίνεται να οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού τα σαββατοκύριακα. Εισηγούνται περαιτέρω μελέτη του ζητήματος, ώστε, αν είναι δυνατό, να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την καλύτερη προστασία των εγκύων και των μωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου