Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Νέο ηλεκτρικό ποδήλατο με ηλιακή ενέργεια

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκεκριμένη αγορά σημείωσε αύξηση 4% το 2015.

Η ολλανδική start-up Solar Application Lab και μια ομάδα φοιτητών από το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν παρουσίασαν πρόσφατα ένα καινούργιο ηλεκτρικό ποδήλατο, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται να το βάζουμε στην πρίζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μαρκ Πίτερς τονίζει:

«Φτιάξαμε το πρώτο ποδήλατο, το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο που έχει ηλιακούς συλλέκτες στην μπροστινή ρόδα. Είναι ένα προϊόν που μπορεί να επαναφορτιστεί μόνο του, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν κάνετε ποδήλατο».

Τα πρώτα ηλιακά ποδήλατα έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τότε είχαν τρέιλερ για τους ηλιακούς συλλέκτες. Η πρόοδος όμως της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο πεδίο, επέτρεψε στο ολλανδικό ποδήλατο να έχει σήμερα τα πάνελ στην μπροστινή ρόδα. Μπορεί να λειτουργήσει και μέρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια.

Αυτό το ποδήλατο κοστίζει 2.500 Ευρώ και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2018.

«Η σημαντικότερη καινοτομία του προέρχεται φυσικά από τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε, από τους φοιτητές που μας είπαν: νομίζουμε ότι έχουμε μια λύση γι’ αυτή την πρόκληση. Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της σκιάς ή των συνθηκών ελάχιστου ηλιακού φωτός; Σκέφτηκαν ένα πραγματικά ενδιαφέροντα τρόπο να το πετύχουν μέσω ηλεκτρονικών» εξήγησε ο Μαρκ Πίτερς

Τα ποδήλατα είναι ένα πολύ δημοφιλές μέσο μεταφοράς στην Ολλανδία. Το 1/4 των μεταφορών γίνεται με αυτά. Υπάρχουν 35.000 χλμ ποδηλατόδρομων στην χώρα.

Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια τεχνολογικής εξέλιξης αυτού του παραδοσιακού μέσου.

Ανάμεσά τους ένας ηλιακός ποδηλατόδρομος που έχει στη βάση του ηλιακά πάνελ. Δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο και μέχρι τώρα έχει παράξει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις μελέτες που είχαν γίνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου