Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ποιους «κουρεύει» η Μαρινόπουλος- 14 εταιρείες θα χάσουν 40 εκατ. ευρώ

Κύμα κουρέματος των οφειλών προς προμηθευτές στο σύνολο του κλάδου των σούπερ μάρκετ ενδέχεται να φέρει, αν τελικά πετύχει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αν δεχτούν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος το «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών, τότε οι διοικήσεις των άλλων σούπερ μάρκετ μπορεί να πιέσουν τους ίδιους προμηθευτές να δεχτούν ανάλογο κούρεμα και για τις δικές τους οφειλές.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των οφειλών που είχε η Βερόπουλος και πέρασαν στα My Market μετά την ολοκλήρωση του deal.

Η διοίκηση της My Market θα μπορούσε, λένε οι ειδικοί, να θέσει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού αν οι προμηθευτές δεν δεχτούν κούρεμα οφειλών αντίστοιχο με αυτό της Μαρινόπουλος.

Αν αυτό συμβεί, θα σημαίνει ότι χιλιάδες προμηθευτές θα «φάνε» ακόμα μεγαλύτερη σφαλιάρα από αυτή του Μαρινόπουλου, η οποία φτάνει ήδη το μισό δισ.

Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει «κούρεμα» μεταξύ 40% και 50% για οφειλές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, η ζημιά υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει στα 400- 500 εκατ. ευρώ, αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου προς τους προμηθευτές ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια). Μόνο για 14 εισηγμένες που έχουν συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ο «λογαριασμός» υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος MIG μέσω των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Singularlogic και Vivartia έχει συνολικές απαιτήσεις ύψους 28,6 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν ο Καραμολέγκος με 10,8 εκατ. ευρώ, η Εθνική Πανγαία με 7,8 εκατ. ευρώ, η Σαράντης με 6,4 εκατ. ευρώ, η Creta Farms με 8,6 εκατ. ευρώ, η Κρι Κρι με 5,5 εκατ. ευρώ, η Νίκας με 4,2 εκατ. ευρώ , η Grivalia με 4 εκατ. ευρώ, η Foodlink με 3,1 εκατ. ευρώ και η ΕΛΓΕΚΑ 2,98 εκατ. ευρώ.

Μικρότερη έκθεση έχει η Μπουτάρης με απαιτήσεις 152 χιλ. Ευρώ, η Εβροφάρμα με 677 χιλ. ευρώ, η Μύλοι Λούλη με 360,9 χιλ. ευρώ και τέλος το Κτήμα Λαζαρίδη με 137 χιλ. Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου