Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Γάλα σόγιας: Σύμμαχος για μια υγιή καρδιά

Το γάλα σόγιας είναι σύμμαχος για μια γερή καρδιά και εναλλακτική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Η αγορά προσφέρει πια μια μεγάλη γκάμα επιλογών σε ότι αφορά στο γάλα, την πρώτη μας τροφή κατά τα παιδικά μας χρόνια και αυτήν που μας συνοδεύει στη φάση της ανάπτυξης μας, αφού αποτελεί ένα θρεπτικότατο πρωινό ή βραδινό σνακ που μας γεμίζει ενέργεια.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, τον κύριο υδατάνθρακα που υπάρχει στο γάλα και για αυτό προτιμούν την εναλλακτική του γάλακτος από σόγια, ένα ρόφημα φυτικής προέλευσης.

Ποια είναι η πηγή του; Όπως προδίδει και το όνομά του προέρχεται από την υδατική εκχύλιση των σπόρων της σόγιας και η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, μικρότερη όμως σε υδατάνθρακες.

Η αρχαιότερη απόδειξη για την ύπαρξη της σόγιας χρονολογείται τουλάχιστον 4000 χρόνια πριν, στην Κίνα ενώ μαζί με το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι , και το κεχρί αποτελούσαν τους 5 ιερούς σπόρους, στους οποίους αποδίδεται και μέρος της ανάπτυξης του κινέζικου πολιτισμού.

Γιατί να το επιλέξεις;

- Θεωρείται βασιλιάς φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και ισοφλαβόνων, οι οποίες βελτιώνουν την δύναμη μέσα από την παραγωγή νέου μυϊκού ιστού.

- Είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο (2 φορές περισσότερο από το γάλα) αλλά και βιταμίνες. Έχει λιγότερη χοληστερόλη από τα ζωικά γάλατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου