Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Με νέους φόρους 2,6 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός κατατίθεται στη Βουλή

Νέους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ (1,8 % ΑΕΠ), φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή...

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις προσδοκίες για λύση του χρέους και σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές προς τα τέλη του 2017.

Την ίδια ώρα αναμένεται το πακέτο -κυρίως έμμεσων φόρων- ύψους τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ, τσιγάρα, καφέ, καύσιμα, σταθερή τηλεφωνία, όπως επίσης η πλήρης εφαρμογή των μειώσεων σε αφορολόγητο και των αλλαγών στην φορολογική κλίμακα και την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο οι δανειστές εντόπισαν ήδη κενό ύψους 600 εκ. ευρώ για το 2018.

Η διαφορά αυτή σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα καλυφθεί με την αναθεώρηση των δαπανών (spending review) που θα γίνει σε όλα τα υπουργεία μέχρι και το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός

Κατατίθεται το απόγευμα της Δεύτερας στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου