Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ρωσία: Μέσω Ελλάδας η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν Μνημόνιο αλληλοκατανόησης, που αφορά την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία μέσω του «Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς», και την επικαιροποίηση των συμβολαίων που αφορούν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν στην Μόσχα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου Eni S.p.Α Κλαούντιο Ντεσκαλάτσι . Στην ανακοίνωση της η Gazprom αναφέρει ότι «Η επικαιροποίηση των συμβολαίων θα αφορά μόνο τις αλλαγές των σημείων παράδοσης στον πλαίσιο της παροχής που διοχετεύεται μέσω του Νότιου Διαδρόμου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Interfax- είχε πει ότι οι ιταλικές εταιρείες εξέφρασαν την πρόθεση να μεταφερθεί το σημείο παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου που βρίσκεται βόρεια της χώρας (από την Αυστρία) στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Το ζήτημα αυτό της αλλαγής του σημείου παράδοσης θα μπορούσε να επιλυθεί με την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, (η δυναμικότητα μεταφοράς του φθάνει τα 15,75 δισεκ. κυβικά μέτρα, ετησίως ) ο οποίος θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και στο σημείο αυτό να συνδεθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon

Ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon, θα περνάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω του Ιονίου στη νότιο Ιταλία. Η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού μπορεί να ανέρχεται στα 10-20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως)

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Μίλερ είχε δηλώσει ότι η Gazprom ολοκληρώνει την τεχνικο-οικονομική μελέτη της που αφορά τις εγκαταστάσεις των σημείων εισόδου του αγωγού Poseidon, εκφράζοντας την άποψη ότι η σύνδεση του Poseidon με τον αγωγό Turkish Stream θα μπορούσε συνιστά μια λύση προτεραιότητας. «Το έργο Poseidon, είναι μια από τις εκδοχές σύνδεσης με τον Turkish Stream, που θα εξυπηρετεί τους ευρωπαίους καταναλωτές, παρότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές που εξετάζονται», είχε δηλώσει ο Μίλερ προσθέτοντας ότι «στην παρούσα στιγμή έχει προτεραιότητα αυτή η εκδοχή».

Στις αρχές του χρόνου ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μενβέντιεφ είχε δηλώσει ότι η Gazprom είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ευρωπαϊκές εταιρείες το ζήτημα της αξιοποίησης του αγωγού ΤΑΡ για να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο που θα φθάνει μέσω του Turkish Stream. H δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού ΤΑΡ ανέρχεται στα 10 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως ενώ μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισεκ. κυβικά ετησίως.

Ποιος είναι ο «Ποσειδών»

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ αποτελεί έργο εισαγωγής πολλαπλών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου που θα συνεισφέρει στην διαφοροποίηση και ασφάλεια προμήθειας αερίου στα πλαίσια του επονομαζόμενου «Νοτίου Διαδρόμου».

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτους από την Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή ή/και την περιοχή της Κασπίας προς την Ιταλία και την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, ο αγωγός «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» θα έχει μήκος 207 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού διαμέτρου 32 ιντσών. Ο αγωγός ξεκινά από τον σταθμό συμπίεσης που θαχωροθετηθεί κοντά στο σημείο προσαιγιάλωσης στην ακτή της Θεσπρωτίας όπου θα συνδέεται και με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αερίου.

Από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ελλάδα ο αγωγός θαδιασχίσει την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα από την πλαγιά της Λεκάνης του Ιονίου Πελάγους προς την Ιταλική πλαγιά και το Στενό του Ότραντο, ώστε να καταλήξει στο σημείο προσαιγιάλωσης ανατολικά του Ότραντο.

Στη συνέχεια μέσω χερσαίου αγωγού θα προχωρήσει στον μετρητικό σταθμό εντός της περιφέρειας του Ότραντο όπου θα συνδέεται με το Ιταλικό σύστημα φυσικού αερίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου