Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δε θα πετύχει δημοσιονομικούς στόχους από το 2018 και μετά

Υπό τη σκιά των εκτιμήσεών του ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι υποτονική μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το 2018 και τουλάχιστον για τέσσερα επιπλέον χρόνια.

Η
 Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το 2018 και τουλάχιστον για τέσσερα επιπλέον χρόνια, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους εταίρους αλλά και προς την Αθήνα, ενόψει της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο προβλέπει πως το 2018, τελευταίο έτος του τρέχοντος Μνημονίου, η χώρα μας θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή μιάμιση μονάδα κάτω από το στόχο.

Η αστοχία θα συνεχιστεί αδιάλειπτα τουλάχιστον έως το 2022, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετυχαίνει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης τετραετίας, μολονότι το Μνημόνιο προβλέπει στόχο 3,5% για ένα απροσδιόριστο «μεσοπρόθεσμο» διάστημα.

Οι αστοχίες των ερχόμενων ετών προβλέπονται παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εκτιμάται πως πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% το 2016, υπερεξαπλάσιο του στόχου, και αναμένεται να ξεπεράσει οριακά και το φετινό στόχο του 1,75%.

Αναφερόμενος στην υπερκάλυψη του 2016, ο επικεφαλής του δημοσιονομικού τμήματος του Ταμείου, Βίτορ Γκάσπαρ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα φαίνεται να βασίζεται σε προσωρινούς παράγοντες, ουσιαστικά απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει ήδη καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για το εάν οι εκτιμήσεις για χαμηλές δημοσιονομικές επιδόσεις σημαίνουν πως το Ταμείο θα ζητήσει εφαρμογή όλων των νέων δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2019. Η έως τώρα συμφωνία προβλέπει πως το ήμισυ της προσαρμογής θα γίνει το 2020, εκτός κι αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οπότε όλο το βάρος μεταφέρεται στο 2019.

Ο κ. Γκάσπαρ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι θέλει να δει μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, διαμηνύοντας εκ νέου στους Ευρωπαίους ότι οι στόχοι πρέπει να χαλαρώσουν καθώς η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί μία τόσο παρατεταμένη και υψηλή δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο μέτωπο του χρέους, το ΔΝΤ υπολογίζει πως το 2018 θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, 181,5% του ΑΕΠ, όμως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μειωθεί κατά σχεδόν δεκαεννέα μονάδες, πέφτοντας στο 162,8% το 2022.

Στην ειδική του έκθεση για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, το Ταμείο επισήμανε πως η δύσκολη περίοδος για το ελληνικό χρέος θα αρχίσει το 2030, όταν και αναμένεται να γίνει «εκρηκτικό» και να μπει σε μία απότομα ανοδική τροχιά.

Ο κ. Γκασπάρ επανέλαβε επίσης ότι το ΔΝΤ επιμένει σταθερά στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να γίνει προκαταρκτικός κύκλος συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, ώστε να προσδιοριστεί χρονικά και το «μεσοπρόθεσμο» διάστημα που αναφέρει το Μνημόνιο.

Η διαπραγματευτική γραμμή του ΔΝΤ υποστηρίζεται και από τις χθεσινές προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, που κάνουν λόγο για επιβράδυνση της ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα, με υποτονική ανάπτυξη 1% το 2022.

Η συμμετοχή του Ταμείου είναι πολιτικά κρίσιμη για πολλές χώρες της ευρωζώνης, κυρίως για τη Γερμανία, όμως ο οργανισμός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το χρέος δεν χρειάζεται να διευθετηθεί άμεσα, καθώς δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου