Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο -Προσγειώθηκε στην οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμυντικών κύκλων στην Σεούλ.

Ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από ένας πύραυλοι

Η σημερινή εκτόξευση, ακολούθησε μια σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πύραυλος εκτιμάται ότι ήταν τύπου Scud, ενώ διάνυσε απόσταση 450 χιλιομέτρων, με χρόνο πτήσης περίπου έξι λεπτά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμυντικών κύκλων στην Σεούλ, η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η σημερινή εκτόξευση έγινε μετά την πραγματοποίηση δύο επιτυχημένων πυραυλικών δοκιμών μεσαίας και μακράς ακτίνας δράσης, κατά τις προηγούμενες εβδομάδες από την Πιονγιάνγκ, κλιμακώνοντας την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Έντονη διαμαρτυρία από την Ιαπωνία

Αμέσως μετά τη νέα εκτόξευση, η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε στη Βόρεια Κορέα καθώς φαίνεται ο πύραυλος να προσγειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, είπε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα σήμερα.

«Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα προβληματική από την άποψη της ασφάλειας της κυκλοφορίας πλοίων και αεροπλάνων και αποτελεί σαφή παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε σε δημοσιογράφους ο Σούγα σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί επ' ουδενί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουμε προβεί σε έντονο διάβημα στη Βόρεια Κορέα και καταδικάζουμε τις πράξεις της με τους εντονότερους δυνατούς όρους», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές σε αεροπλάνα ή πλοία.

Αναλύει τα στοιχεία η Σεούλ

Στην Σεούλ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανάλυση των στοιχείων της εκτόξευσης πυραύλου τύπου Scud που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας την ένταση που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας εκτιμούν, ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Βόρεια Κορέα, έχουν ως στόχο την άσκηση πιέσεων στην Σεούλ, προκειμένου ν' αλλάξει την πολιτική της.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζέι-ιν έχει δηλώνει ότι υπό προϋποθέσεις τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, ταυτόχρονα με την άσκηση οικονομικών κι εμπορικών πιέσεων, από την διεθνή κοινότητα.

Ενημερώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός αντικειμένου που θεωρείται ότι αποτελεί δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενήμερη», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, και «ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί..

Την πληροφορία ότι ο πύραυλος κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε και η αμερικανική διοίκηση του Ειρηνικού, που πρόσθεσε ότι παρακολούθησε τον πύραυλο επί έξι λεπτά και ότι δεν έθεσε σε κίνδυνο τη Βόρεια Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου