Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Τουλάχιστον 400.000 "τεμπέληδες" στους γαλλικούς δρόμους κατά του Μακρόν

Αντιμέτωπος με την πρώτη κοινωνική αναταραχή της θητείας του, ήρθε ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς "περισσότεροι από 400.000 Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται σε διατάγματα", ανέφερε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

Στο Παρίσι, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο η αστυνομία υπολογίζει πως στη γαλλική πρωτεύουσα ο αριθμός των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους ανέρχεται σε 24.000.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν "ούτε κυνικός, ούτε τεμπέλης".

Μια έκφραση του Εμανουέλ Μακρόν από την ομιλία του στην Πνύκα, όταν αναφερόμενος στις αλλαγές στα εργασιακά είπε πως επιστρέφοντας στη χώρα του θα βάλει τους τεμπέληδες να εργαστούν. Μια έκφραση που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του από τα συνδικάτα.

Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, εκδηλώθηκαν βίαια επεισόδια που όμως ήταν σύντομης διάρκειας στις πόλεις Λυών, Νάντη και στο Παρίσι.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και δημόσια περιουσία και στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες και βαριά αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παρατεταγμένες, αποκλείοντας τον δρόμο σε όσους διαμαρτύρονται για τον νόμο. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση που δέχεται πολλές επικρίσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, ευελιξία στις απολύσεις και την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι μετά την εργασιακή μεταρρύθμιση ακολουθούν κι άλλες εξίσου σκληρές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ , μείωση επιδομάτων ενοικίου αλλά και μεταρρύθμιση ολόκληρου του δημόσιου τομέα.

Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα συνδικάτα δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ισχυρό μέτωπο εναντίον της μεταρρύθμισης όπως υπογραμμίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου