Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κόντρα Ελλάδας-Τσεχίας για το "ελληνικό γιαούρτι"

"Κόντρα" Ελλάδας-Τσεχίας για το γιαούρτι έχει προκαλέσει ένα νομοσχέδιο στη Τσεχική Δημοκρατία, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά, τα βρώσιμα λίπη και έλαια.

Η χρήση του "ελληνικού γιαουρτιού" ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα λοιπόν με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ονομασία "ελληνικό γιαούρτι" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας.

Κατά τον ιστότοπο EURACTIV, αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωσε ότι "η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στην Τσεχία".

Για την ελληνική πλευρά, τόσο το όνομα "ελληνικό" γιαούρτι όσο και το γιαούρτι "ελληνικού τύπου" είναι αντίθετο με τον κανονισμό της Ε.Ε αναφορικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι πληροφορίες για το προϊόν δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές για τους καταναλωτές.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το νομοσχέδιο της Τσεχίας.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση της ονομασίας "ελληνικό" γιαούρτι, καθώς και της ονομασίας γιαούρτι "ελληνικού τύπου", είναι αντίθετη στον ευρωπαϊκό κανονισμό αριθ. 1169/2011, σύμφωνα με τον οποίο oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.

"Ελληνικό είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος "ελληνικό γιαούρτι" είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος, είτε ως στοιχείο σήματος, είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου