Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Εκατομμύρια καβούρια μεταναστεύουν από την ξηρά στην θάλασσα στο νησί των Χριστουγέννων!

Μια φορά τον χρόνο, το νησί των Χριστουγέννων γίνεται μάρτυρας ενός εκπληκτικού άθλου της φύσης.

50 εκατομμύρια καβούρια βγαίνουν από τις φωλιές τους στο δάσος και κατευθύνονται προς την θάλασσα την εποχή της ωοτοκίας. Εκεί μετά ζευγαρώνουν και αφήνουν τα αυγά τους στην θάλασσα και επιστρέφουν πίσω στην φωλιά τους στο δάσος.



Το πιο εκπληκτικό είναι πως οι ντόπιοι ετοιμάζονται για την μετανάστευση. Βλέπετε, η ασφάλεια αυτών των κόκκινων καβουριών είναι μεγάλη υπόθεση για αυτούς. Γνωρίζουν ότι η ανθρώπινη κυκλοφορία είναι επιβλαβής για τα καβούρια που περπατούν μέσα στον δρόμο. Έτσι, λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα καβούρια θα φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους. 

Φέτος το Εθνικό Πάρκο στο νησί των Χριστουγέννων έβαλε φράγματα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, 31 υπόγειες διαβάσεις και 1 γέφυρα για την ασφαλή μετακίνηση των καβουριών. 

Σύμφωνα με τον Rob Miller, υπεύθυνο του Εθνικού Πάρκου, ‘Οι φύλακες του πάρκου ετοιμάζονται για την μετανάστευση από τις αρχές του Αυγούστου όταν είναι καλός ο καιρός και υπάρχει χρόνος για να τελειώσουν τις εργασίες πριν τις πρώτες βροχές. 

Προσπαθούμε να είναι όλα έτοιμα μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου. Έτσι αν τυχόν βρέξει πιο νωρίς δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο θα είναι όλα έτοιμα. Συνήθως οι βροχές αρχίζουν από τον Νοέμβριο και έπειτα.’


Αυτό που προσπαθούμε είναι να μην τα πατήσουν τα αυτοκίνητα. Αλλά πρέπει να διασχίσουν δρόμους για να φτάσουν στη θάλασσα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κλείσουμε δρόμους αλλά αυτό δεν είναι πρακτικό για κάποιους δρόμους που διασχίζουν το πάρκο. 

Έτσι στους δρόμους που αφήνονται ανοιχτοί τοποθετούμε ειδικούς φράχτες που λειτουργούν σαν εμπόδια για να μην αφήνουν τα καβούρια να πηγαίνουν μέσα στον δρόμο. Και όταν χρειάζονται να διασχίσουν τον δρόμο φτιάχνουμε υπόγειες διαβάσεις στα σημεία που τα καβούρια συνηθίζουν να περνούν στην άλλη πλευρά.’

Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι εκεί ανυπομονούν να αρχίσει η μετανάστευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου