Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ένας… στρατός για τη φύλαξη Ερντογάν στην Αθήνα. Φτάνει η ελίτ των σωματοφυλάκων

Ανάλογης διαβάθμισης με τα μέτρα ασφαλείας, που είχαν ληφθεί το Νοέμβριο του 2016 για την επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι τα μέτρα που σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ. για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί που θα σχηματίσουν ζώνες ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις περιοχές τις οποίες θα επισκεφτεί ο Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα διανυχτερεύσει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι για την ασφάλειά του θα φτάσουν στην Αθήνα περίπου 150 Τούρκοι, οι οποίοι αποτελούν την προσωπική του φρουρά. Στην πρωτεύουσα θα βρεθεί η… ελίτ των Τούρκων σωματοφυλάκων, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική «ομπρέλα» ασφαλείας γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο, τόσο κατά την παραμονή του στην Αθήνα όσο και κατά την παραμονή του στη Θράκη.

Τα τελευταία 24ωρα ο σχεδιασμός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνεται στην αποφυγή τυχόν ακτιβιστικών ενεργειών σε βάρος της αυτοκινητοπομπής του Ερντογάν. Τα μέτρα ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις του είναι τέτοια που θεωρείται σχεδόν απίθανο για οποιονδήποτε με κακόβουλο κίνητρο να μπορέσει να πλησιάσει.

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας στις μετακινήσεις του Τούρκου προέδρου είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή θα έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών. Επίσης, ο κάθε δρόμος θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την διέλευση του προέδρου.

Ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας

Στις μετακινήσεις θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων, ενώ στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ επιτηρώντας την διέλευση και τις ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έχουν λάβει εντολές για εντατικούς ελέγχους σε δρόμους όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή και απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων και «ύποπτων» σταθμευμένων οχημάτων. Οι εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς που θα συμμετάσχουν στα μέτρα είναι η αυξημένη επαγρύπνηση, χωρίς να υπάρξει ούτε στιγμή αδράνειας ή ανευθυνότητας που μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές θα θέσουν σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έχει τη δυνατότητα κατάρριψης απειλητικών drones, εντοπισμού εναέριων απειλών, ασφαλών συνομιλιών και ανίχνευσης ύποπτων επικοινωνιών από τα σημεία διέλευσης. Για την τυχόν αποτροπή των εναέριων απειλών θα χρησιμοποιηθούν επίσης τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας, κατά την οποία θα διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των μέτρων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου