Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Συμφωνία «μεγατόνων»! Η Disney αγόρασε την 21st Century Fox και αλλάζει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας μιας και δυο εταιρείες κολοσσοί συγχωνεύονται! Η Disney αγόρασε την 21st Century Fox και αναμένεται να γίνει ισχυρότερη αλλά και πλουσιότερη.

Μάλιστα, το deal ανέρχεται στα 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια… καθώς η Disney εξαγόρασε και ένα χρέος της 21st Century Fox. Ειδικότερα, το αστρονομικό ποσό της πώλησης φτάνει τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το χρέος που θα καλύψει η Disney υπολογίζεται στα 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «νέα» Disney

Η πώληση περιλαμβάνει το κινηματογραφικό στούντιο 20th Century Fox, καθώς και τα δορυφορικά δίκτυα Sky και Star που εκπέμπουν σε Ευρώπη και Ασία. Η Disney ήταν το βασικό φαβορί για την 21st Century Fox μιας και η Comcast (ιδιοκτήτρια του NBC) αποσύρθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Οι δραστηριότητες που πωλεί η Fox περιλαμβάνουν επίσης και τα καλωδιακά κανάλια FX και National Geographic, 22 περιφερειακά δίκτυα αθλητικού περιεχομένου, καθώς και το μερίδιο της εταιρείας στην πλατφόρμα Hulu στις ΗΠΑ.

Με την εξαγορά, η Disney θα διευρύνει την ήδη εκτεταμένη «βιβλιοθήκη» ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, περιλαμβάνοντας ταινίες όπως το «Avatar» και «Deadpool», καθώς και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Simpsons» και «Μοdern Family». Η Disney, εκτός από το ομώνυμο κινηματογραφικό στούντιο, διαθέτει επίσης και το δίκτυο αθλητικών καναλιών ESPN, καθώς και κανάλια καλωδιακής τηλεόρασης.

Το δίκτυο Fox, Fox News και Fox Sports θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ωστόσο, πλέον κατέχει το μικρότερο ποσοστό. Η απόφαση του Μέρντοχ να πωλήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της Fox ήταν έκπληξη για πολλούς σχολιαστές, δεδομένης της επιθυμίας του μεγιστάνα των media να επεκτείνει συνεχώς την «αυτοκρατορία» του στη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Τι οδήγησε στο «χρυσό» deal

Το χρέος αλλά και η έντονη ανταγωνιστικότητα ανάγκασαν τον Μέρντοχ να προχωρήσει στην πώληση της 21st Century Fox. 21st Century Fox. Η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή ότι μόνο μέσω συγχωνεύσεων μεγάλης κλίμακας μπορούν οι όμιλοι ψυχαγωγίας να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς τεχνολογίας όπως Facebook, Google της Alphabet, Amazon και Netflix.

Για την Disney, πρόκειται για μια ευκαιρία να εμπλουτίσει το κινηματογραφικό της στούντιο και τηλεοπτικές της δραστηριότητες, καθώς προετοιμάζεται για τη δική της, άμεση προς τον καταναλωτή προσφορά. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία της Fox προσφέρουν σημαντική έκθεση σε διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 39% που διατηρεί στη βρετανική Sky.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει το περασμένο Φθινόπωρο, ωστόσο, το deal ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης (14.12.2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου